O decolorare ca după o baie de soare, o rană care nu se vindecă bine, o pată sub o unghie. Cancerele de piele sunt adesea maeștrii în camuflare. Ne temem în mod obișnuit de melanom, știm multe despre el, însă există și alți ucigași mai insidioși. Cine și-ar face griji pentru o leziune de culoarea cărnii sau pentru o crustă? De fapt, de obicei nu este nimic, dar dacă nu vrea să se vindece pentru mult timp, este timpul să consultați un specialist.
În stadiile sale incipiente, carcinomul cu celule scuamoase seamănă de obicei cu o umflătură pe piele. Este dur, ulcerat și adesea sângerează ușor. De asemenea, se caracterizează printr-o culoare perlată (apropiată de culoarea pielii, cu luciu). Carcinomul bazocelular poate, mai ales pentru profani, să arate foarte asemănător. Se prezintă sub forma unui nodul, a unei ulcerații, a unei papule, a unui infiltrat plat sau supraînălțat și poate supura lichid (limpede, strălucitor sau tulbure). Se vorbește din ce în ce mai mult despre el și încă există o reticență la ascultare. Există suficient timp pentru un răspuns care să salveze vieți, deoarece acestea sunt tumori cu creștere lentă. Și totuși, există momente în care pacienții se prezintă la medic într-un stadiu foarte avansat al bolii. Cum să evitați acest lucru, ne sfătuiește expertul nostru, Dr. Kamila Stachura, medic dermatolog.
Diagnosticarea pielii – investiți în dumneavoastră
- Încerc să le insuflu pacienților mei convingerea că prevenția este cea mai bună investiție, inclusiv atunci când vine vorba de prevenirea stadiului periculos al cancerului de piele. Atunci când este depistat la timp, melanomul este 100% curabil. Cu toate acestea, este important să diagnosticați cancerul rapid și corect. Marea majoritate a leziunilor maligne apar în interiorul pielii neschimbate anterior – prin urmare, apariția unor leziuni noi, de multe ori cu aspect diferit, ar trebui să ne determine să mergem la medic, îndeamnă Dr. Kamila Stachura.
Medicul recomandă, de asemenea, o vizită la dermatolog atunci când alunițele pe care le avem de ani de zile nu au fost încă văzute de un medic.
Prevenirea cancerului de piele – o simplă examinare
Un examen dermatoscopic este esențial. În timpul vizitei, medicul va explica dacă există leziuni pe piele care trebuie îndepărtate sau examinate mai atent. De asemenea, vă va spune care sunt leziunile pe care trebuie să le examinați mai atent în lunile următoare.
- De obicei, vizita se va încheia cu liniștirea pacientului și ne vom întâlni, de exemplu, peste doi ani, pentru o examinare de rutină a pielii și examinarea nevilor. De asemenea, nu trebuie uitat că medicul examinează alunițele și în zonele care sunt greu de observat de unul singur, de exemplu pe spate sau pe gât”, subliniază specialistul.
Modificări ale pielii – nu ignorați semnele de avertizare
Chiar dacă medicul a programat o consultație peste câteva luni, întâlnirea nu trebuie amânată în anumite situații.
- Atunci când observăm modificări ale unor nevi care ne însoțesc de ani de zile sau când apar noi obiecte pe piele, mai ales cele care cresc rapid sau își schimbă forma, nu este cazul să așteptăm. Orice sângerare, ulcerație, roșeață, cruste sunt deja o indicație absolută pentru a ne vizita la cabinet, – amintește Dr. Stachura.
Medicul subliniază că melanomul nu este singurul tip de cancer malign de piele – o mare parte din acesta este carcinomul bazocelular – o boală care apare adesea la persoanele sensibile la arsurile solare.
- Orice lucru care apare după vară pe zonele de piele expuse la soare, chiar dacă ni se pare a fi doar o decolorare inofensivă, ar trebui să ne determine să mergem la un dermatolog. Decolorarea nu se dovedește întotdeauna a fi doar o problemă estetică – ea este adesea confundată cu cancerul de piele.
Leziune benignă sau neoplasm periculos – posibile greșeli
Dr. Stachura dă exemple pe care le întâlnește în activitatea sa de medic:
- Modificările de pe piele tratate ca decolorare post-solară nu sunt întotdeauna așa. Uneori se dovedesc a fi un tip de cancer.
- Mici umflături și excrescențe care apar odată cu îmbătrânirea organismului și care sunt considerate un proces natural de îmbătrânire se pot dovedi, de asemenea, a fi un tip de cancer.
- Așa-numitele alunițe sau veruci seboreice se dovedesc uneori a fi o leziune canceroasă.
- O pată/leziune pigmentată sub unghie, care apare în același loc în ciuda creșterii plăcii unghiei, este, de asemenea, uneori ignorată și tratată ca o leziune fungică sau ca un semn din naștere inofensiv rezultat în urma unui traumatism.