În teorie, probabil că știm cu toții că sângele în scaun este o problemă serioasă, dar nu reacționăm neapărat corect atunci când apare. „Este cu siguranță după sfeclă roșie”. „Nimic, doar hemoroizi”. „Este atât de puțin încât nu trebuie să ne facem griji”. Între timp, nu este chiar așa. Nu cantitatea este cea care determină gravitatea situației. Sângele poate că nu este încă vizibil, dar este grav. Oricum, sângele nu trebuie să fie neapărat roșu, iar dacă este și este mult, nu este momentul să ne panicăm, ci să acționăm.
Mulți oameni au fost speriați de „sângele” din scaune, care de fapt s-a dovedit a fi excreția de sfeclă rămasă în alimentație. Și poate că așa va fi întotdeauna. Determinarea faptului că este într-adevăr sânge nu este o provocare de diagnosticare. Un simplu test pentru sânge latent este suficient. Este important de reținut că sângele roșu adevărat, adică sângele proaspăt, provine cel mai adesea din tractul gastrointestinal inferior. Este un semn de avertizare important. Poate semnifica atât o afecțiune comună, care este destul de simplu de tratat, dar și boli periculoase, inclusiv cancerul.
Sânge roșu în fecale – cele mai frecvente cauze
Sângele roșu proaspăt din fecale provine adesea de la varice anale deteriorate, cunoscute în mod obișnuit sub numele de hemoroizi. De cele mai multe ori, nu există atunci mult sânge (deși apar și hemoragii).
„Educați” cu privire la reclame, nu ne facem prea multe griji în această privință, crezând că nu avem nevoie decât de un unguent și problema s-a rezolvat. De fapt, de cele mai multe ori, hemoroizii nu anunță probleme terapeutice grave și pot fi tratați cu preparate disponibile fără prescripție medicală la orice farmacie.
Trebuie reținut că, în acest fel, nu facem decât să ameliorăm disconfortul și nu eliminăm cauza (de exemplu, o alimentație necorespunzătoare). În condiții mai grave, când boala varicelor anale este avansată și rezistentă la tratamentul farmacologic, poate fi necesară chiar și intervenția chirurgicală.
Mai mult – preparatul, chiar și cel fără prescripție medicală, trebuie ales în funcție de tipul de hemoroizi și, mai ales, un specialist trebuie să verifice dacă este vorba într-adevăr de varice. Simptome similare sunt date și de alte boli, de exemplu fisura anală.
Infecția bacteriană, boala inflamatorie intestinală, inclusiv boala Crohn, colita ulceroasă (colita ulcerativă) sau leziunile canceroase pot fi, de asemenea, responsabile pentru sângele roșu din scaun.
Un consult medical, de preferință cu un gastroenterolog (trimis de medicul de familie), este întotdeauna necesar, deoarece confirmarea hemoroizilor, precum și excluderea unor cauze mai grave pentru prezența sângelui, necesită un diagnostic detaliat. Acesta include cel mai frecvent o examinare per rectală și o colonoscopie.
Sânge negru în scaun – nu-l subestimați
Scaunele tarate pot indica o sângerare din tractul gastrointestinal superior. Sângele tăiat, „vechi”, dă scaunului culoarea sa caracteristică, întunecată, aproape neagră. Atunci când sângerarea implică tractul gastrointestinal superior, sângele se deplasează spre stomac. Sub influența acidului clorhidric, acesta ia această formă.
De cele mai multe ori, scaunele alterate nu sunt singurul semn de probleme. De asemenea, de obicei (dar nu neapărat) apar vărsături cu un amestec asemănător cu zațul de cafea. Este, de asemenea, sânge tăiat.
Astfel de simptome sunt familiare persoanelor care suferă de ulcer peptic sau de alte inflamații ale mucoasei gastrice. Uneori este un semnal al apariției unor varice esofagiene extrem de periculoase, care necesită tratament chirurgical.
Aveți acest tip de scaun și nu ați folosit cărbune? Consultați-vă imediat medicul.
Sângele nu se vede, și totuși este acolo
Un test pentru sânge ocult, din când în când, ar trebui făcut de toată lumea. Doar pentru că nu puteți vedea sângele nu înseamnă că nu este acolo.
Indicațiile absolute pentru acest test sunt:
- durerea abdominală cronică, precum și atacul de durere acută,
- constipație prelungită,
- diaree,
- o schimbare marcantă a ciclului intestinal (de exemplu, o nevoie bruscă de a defeca în mijlocul nopții),
- flatulență extrem de persistentă și gaze intestinale în exces,
- vărsături, dar și frecvente refluxuri marcate ale unor cantități mici de conținut alimentar în esofag (reflux.
Desigur, astfel de simptome sunt uneori rezultatul unei supraalimentații, al unor probleme digestive temporare. Uneori, însă, așa se manifestă o boală gravă.