Știți toate reclamele alea în care o persoană mocnită, abia în viață, ia ceva fără prescripție medicală și aproape imediat se pune pe picioare? Nu este neapărat o înșelătorie. De fapt, unele medicamente eliberate fără prescripție medicală sunt excelente pentru a masca simptomele unei infecții. Boala se dezvoltă, este posibil să-i infectați pe cei din jur cu ea, dar vă simțiți foarte bine pentru câteva ore. Cine s-ar gândi apoi la complicații și efecte secundare? Iar acestea pot fi grave.
Nu dorim în niciun caz să demonizăm pseudoefedrina, un ingredient important în multe medicamente pentru răceală. Fără îndoială că a îmbunătățit semnificativ funcționarea multor pacienți care suferă de infecții sezoniere. Dă energie, ușurează respirația, ajută în cazul rinitei și al infecțiilor urechii. Cu toate acestea, are și o latură întunecată. Atunci când este utilizat corect, nu este periculos, dar încă există dezbateri cu privire la faptul dacă ar trebui să fie disponibil fără prescripție medicală. Accesul necontrolat la ea poate fi dăunător pentru mulți oameni, nu neapărat doar pentru cei care încearcă să se drogheze cu ea.
Pseudoefedrina – în ce medicamente se găsește
Până în urmă cu câțiva ani, pseudoefedrina și posibilele efecte secundare ale utilizării sale erau un subiect important. După aceea, subiectul a dispărut, iar oamenii folosesc pe scară largă preparate fără prescripție medicală cu pseudoefedrină.
Siropuri, tablete, pliculețe de pulbere care se dizolvă în apă, spray-uri nazale – cine dintre noi nu a folosit mai multe preparate în același timp? În acest fel, pseudoefedrina poate fi supradozată, deoarece este omniprezentă.
Aveți acasă remedii pentru răceală? Verificați compoziția lor și aflați.
Pseudoefedrina – precauții
Medicul de familie Joanna Zambonelli recunoaște că ea însăși folosește preparate cu pseudoefedrină și că le recomandă pacienților, dar în anumite condiții:
aceștia trebuie să fie persoane în general sănătoase (fără boli cronice, cu o stare generală bună)
adulți
medicamentul trebuie utilizat pentru o perioadă scurtă de timp (3-4 zile), adică atunci când simptomele sunt cele mai supărătoare, iar timpul limitat permis pentru a evita eventualele efecte secundare nedorite
nu depășiți dozele maxime recomandate și fiți atenți la posibila acumulare de la mai multe preparate.
Pseudoefedrina – posibile efecte secundare și reacții adverse
Medicul nu recomandă preparatele cu pseudoefedrină persoanelor vârstnice, persoanelor cu hipertensiune arterială, boli de inimă, tulburări de ritm etc.
- În practică, nu am întâlnit nici măcar o dată consecințe grave ale utilizării pseudoefedrinei”, asigură Joanna Zambonelli. În același timp, ea subliniază că pacienții ei sunt avertizați cu privire la posibilele consecințe și, mai ales, sunt consultați cu privire la riscuri.
Este mai grav atunci când cineva își tratează singur infecțiile, nu citește prospectele și uită de măsurile de siguranță.
Printre cele mai importante efecte adverse după pseudoefedrină se numără:
- efecte adverse asupra sistemului cardiovascular, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, ritm cardiac anormal, tahicardie (accelerarea acestuia).
- probleme ale sistemului nervos central, respectiv cefalee, greață, insomnie, agitație, tremurături musculare, tulburări de somn, rareori halucinații.
- Da, toate acestea după un sirop de tuse sau un medicament pentru răceală? Da. De asemenea, este important de reținut că infecțiile slăbesc organismul și necesită odihnă pentru a se recupera. Dacă nu faceți o pauză datorită pseudoefedrinei, creșteți semnificativ riscul de complicații și recidivă.