Ciocolata și cacao sunt doi termeni care sunt adesea confundați, dar pot fi foarte diferiți. Compoziția lor și efectul lor asupra sănătății și a aportului de nutrienți nu sunt deloc similare atunci când mâncăm cacao și când mâncăm ciocolată, deși pot fi destul de asemănătoare dacă știm care este caracteristica care le diferențiază.
Ciocolată versus cacao
Cacao este cacao, în timp ce ciocolata este cacao și altceva, de obicei zahăr și lapte. Această diferență subtilă dintre ele este ceea ce face ca cacaua să fie foarte interesantă la nivel nutrițional, dar ciocolata poate să nu fie. De aceea găsim ciocolată cu 70% cacao, 85% cacao sau orice altă proporție.
Cu cât cantitatea de cacao este mai mare, cu atât este mai puțin loc pentru zahărul adăugat și alte elemente, cum ar fi laptele, migdalele, caramelul etc. Cacao este 100% cacao, fiind extrasă din arborele Theobroma cacao, și poate fi consumată pură, de fapt este cea mai bună opțiune.
Atunci când cumpărăm ciocolată, cumpărăm o cantitate de cacao, care poate fi foarte mică dacă aceasta conține mult zahăr și lapte. Cantitatea de cacao este indicată pe etichetă, dar nu apare întotdeauna pe partea din față a alimentului, care este partea „frumoasă” pe care o vedem pe rafturi, iar eticheta se află pe lateral sau pe spate.
Există opțiuni de tablete de ciocolată cu 99% cacao, dar numele este tot ciocolată, deoarece, așa cum am menționat deja, este ciocolată și altceva. Aceste opțiuni sunt mult mai bune decât cele cu mai puțin de 70% cacao și chiar decât cele cu mai puțin de 85% cacao.
Gustul este foarte diferit
Dacă ați încercat ciocolată cu diferite concentrații de cacao, veți fi observat că au un gust complet diferit. Cacao pură este acră, în timp ce ciocolata va fi mai mult sau mai puțin dulce cu cât conține mai mult zahăr.
Nu trebuie să confundăm zahărul cu zahărul adăugat, deoarece cacaua conține și zahăr, care este zahărul propriu al fructului. Puteți vizualiza acest lucru cu o portocală și zahărul său, comparând-o cu un suc de portocale la care adăugați un plic de zahăr. Acest zahăr este considerat suplimentar, dar portocala însăși are propriile zaharuri, care sunt mult mai interesante decât zaharurile adăugate.
Din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de diferența dintre cacao și ciocolată și caută opțiuni de cacao pură sau ciocolată cu mai mult de 85% cacao. Acest lucru a dus la căutarea unor opțiuni de rafinare a cacauei care să limiteze gustul acru și să o facă mai interesantă pentru consumator.
Cu toate acestea, acest proces reduce cantitatea de componente active din cacao care ne interesează. Nu putem ști acest lucru, dincolo de faptul că îl observăm atunci când degustăm o cacao sau alta, deși va fi întotdeauna o opțiune mai bună să folosim un borcan de cacao pură decât o ciocolată, chiar dacă aceasta are 99% cacao.
Beneficii ale cacaoi pe care ciocolata cu 70% cacao sau mai puțin nu le are
Cacao are diferite componente, dintre care cele mai importante sunt polifenolii, mai exact epicatechina și catechina, care sunt doi monomeri flavonoizi. Beneficiile cacauei depind de cantitatea ingerată, astfel că ciocolata nu are beneficiile cacauei, deoarece are o proporție mult mai mică din aceste biocomponente.
S-a constatat că aporturile medii și mari de flavonoide din cacao (500 mg – 700 mg) prezintă cele mai semnificative beneficii pentru sănătate. Aceste flavonoide se găsesc, de asemenea, în alte alimente, cum ar fi strugurii, murele, cireșele, unele ceaiuri și legumele, cum ar fi fasolea.
Inimă și creier fericiți
Alimente precum cacao, bogate în flavonoide, protejează împotriva evenimentelor cardiace adverse, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Cacao este asociată cu îmbunătățirea funcției vasculare, ceea ce îmbunătățește sănătatea venelor și arterelor, precum și cu prevenirea acumulării de plăci pe aceste căi, care provoacă accidente cardiovasculare.
Hipertensiunea arterială este una dintre bolile care pot fi ajutate prin consumul de cacao, mai ales dacă este completată cu exerciții fizice. Prin consumul de flavonoide, reducem inflamația asociată cu obezitatea, diabetul și alte afecțiuni, iar un organism cu mai puțină inflamație va fi întotdeauna mai sănătos decât unul inflamat.
De asemenea, cacaua ajută la reglarea nivelului de trigliceride și a nivelului de glucoză la post. La nivel cognitiv, putem constata o îmbunătățire a funcțiilor executive printr-o optimizare a creierului, atât la nivel acut, cât și pe termen lung.
Această caracteristică este legată de un risc mai mic de demență și de declin cognitiv pe termen lung, în special la persoanele în vârstă. Motivul este acela că flavonoidele activează un mecanism-cheie din creier care promovează supraviețuirea neuronală și nașterea de noi neuroni.
Sportivule, cacaua îți aduce beneficii
Pe lângă sănătatea fizică, cacaua este asociată cu îmbunătățirea performanțelor atletice prin promovarea livrării de nutrienți și oxigen către mușchi. Acest lucru se datorează faptului că flavonoidele declanșează producția de oxid nitric, care ne vasodilatează vasele de sânge.
Acest lucru este important atunci când vine vorba de câștigarea masei musculare sau de căutarea unor recorduri mai bune de rezistență, deoarece atât funcția musculară, cât și cea mitocondrială sunt îmbunătățite de oxidul nitric, ceea ce se traduce printr-o mai bună performanță de rezistență și forță.
Cacao ne ajută, de asemenea, să ne recuperăm mai repede și să evităm deteriorarea mușchilor în urma antrenamentelor. Cantitatea mare de antioxidanți face din cacao o opțiune câștigătoare de consum în viața de zi cu zi a sportivului.